Doorbraak in crisistijd

Doorbraak in crisistijd

Het is geen makkelijke tijd. We zitten niet graag in crisis. En toch hoor ik van veel mensen dat deze tijd ook zorgt voor bewustwording, versnelling of doorbraak bij zaken die eerder lastig voor elkaar te krijgen waren. Het meest gehoorde voorbeeld is het feit dat we opeens allemaal wél op afstand kunnen werken. Natuurlijk missen we elkaar en zouden we liever de keuze willen hebben, maar het lukt wel. Zelfs teams of leidinggevenden die hier voorheen niet in geloofden, vinden nu ook noodgedwongen hun modus in het werken op afstand.

Veranderen vanuit nood of vanuit passie

Maar hoe werkt dat dan? Waarom hebben we een crisis nodig om dingen massaal anders te gaan doen? Hier kom je op het veld van de veranderkunde en de gedragswetenschappen. Daaruit blijkt dat mensen pas in beweging komen als het oncomfortabel wordt. Zeker als het om grote groepen gaat. Verandering duurt vaak lang. Als eenling kunnen we ook veranderen wanneer we iets heel aantrekkelijks voor ons zien wat we graag willen bereiken. Deze wens, passie of behoefte kan zich uiten in een visie. Een visie over hoe het anders kan. Soms is die geïnspireerd van buitenaf of vanuit je eigen wens of kijk op de toekomst. Soms ontstaat die uit frustratie bij jezelf of door ontwikkelingen die je ziet in je omgeving. Maar het is dan niet altijd even makkelijk om anderen mee te krijgen. 

Momentum pakken

Ik geloof dat deze tijd nog meer dan voorheen vraagt om andersdenkenden. Om het lef ook echt iets te gaan doen met die andersdenkendheid. Waardoor het potentieel van wat we met elkaar kunnen neerzetten op de wereld ook echt benut wordt. Veel mensen om mij heen zag ik verstrikt in bestaande systemen door de manier waarop wij ons organiseerden. Systemen die in de afgelopen decennia opgebouwd zijn en hun dienst deden, maar ons nu niet gelukkig maken. En al helemaal niet zorgen dat het menselijke creatie potentieel ook tot wasdom komt. We zijn als het ware doorgeslagen in structuren en processen die in sommige gevallen verworden zijn tot een harnas dat ons beperkt in creativiteit en vernieuwing. Maar nu is dat opeens doorbroken. Dit is een tijd om momentum te pakken en dingen ook echt structureel anders te gaan doen.

Wat wil jij doorbreken? 

Om dit harnas te doorbreken hebben we doorbraakdenkers nodig. Pioniers die durven én doen om zaken te verbeteren voor het grotere geheel, voor een betere wereld. Dat klinkt allemaal heel groots, maar eigenlijk begint het heel klein en praktisch. Daar gaat het boek ‘Give me a BREAK’ over. Met dit boek wil ik mensen inspireren de doorbraakdenker in zichzelf wakker te maken. Want het cliché klopt. Het begint echt bij jezelf en bij de eerste kleine stap. Welke inzichten haal jij of jouw organisatie uit de afgelopen periode en hoe hou je dat momentum vast? Hoe kun je in je eigen omgeving aan de slag om zaken structureel beter te maken? Voor jezelf en voor je omgeving. 

Aan de slag met doorbraakdenken 

Recent heb ik het boek opnieuw uitgebracht. Deze tweede oplage is actueler dan ooit! En ja, het woord corona komt er nu ook in voor. Nieuwsgierig? Bestellen kan hier.

Ook geef ik lezingen en workshops over de BREAK-aanpak, al dan niet in combinatie met het boek als geschenk voor alle deelnemers. Neem contact op voor de mogelijkheden.