Zichtbaar op afstand

Zichtbaar op afstand

Veel young professionals vragen mij hoe ze zichtbaar kunnen blijven op afstand. De coronatijd maakt het immers niet makkelijk om netwerkgesprekken te voeren, jezelf zichtbaar te maken op de werkvloer of even bij iemand langs te lopen om iets voor elkaar te krijgen. In deze blog ga ik in op waar jouw zichtbaarheid over gaat en hoe je er juist nu mee aan de slag kan.

Het kopje koffie, ook wel bekend als ‘het netwerk gesprek’, is nu natuurlijk wat lastig te organiseren. Maar wat is de waarde van zo’n kopje koffie? En kan netwerken ook virtueel? 

HET VIRTUELE KOPJE KOFFIE

Zeker kan het ook virtueel! Het kopje koffie wordt anno 2020 overschat. Je bereikt een n=1 en dat terwijl er genoeg andere mogelijkheden zijn om je zichtbaar te maken. Maar juist nu hebben mensen behoefte aan persoonlijk contact, dus waarom niet ook een virtueel kopje koffie. Of nog leuker, een 1,5 meter netwerk wandeling! 

WAT WIL JIJ ZICHTBAAR MAKEN?

Voordat je bezig gaat met netwerken, is het belangrijk te weten wat jij van jezelf zichtbaar wilt maken. Waar sta jij voor, waar ga jij voor en hoe wil je dat uitdragen? Als je daar antwoord op hebt, kan je veel gerichter op zoek naar manieren om dat zichtbaar te maken. En daarbij is het ook van belang dat te doen op een manier die bij jou past. Hieronder een aantal manieren om te netwerken als fysiek contact wat moeilijker is.

DE ALTERNATIEVE KRUIWAGEN

De kruiwagen is een metafoor voor iemand die je een setje heeft, je ergens in beeld brengt of een goed woordje voor je doet. Traditioneel iemand met positie of invloed. Maar er zijn ook alternatieve kruiwagens. Mensen met invloed of een groot netwerk die staan voor de onderwerpen waar jij ook zichtbaar mee wil worden. Denk aan actieve mensen op social media. Door te reageren op posts of ze zelfs alleen maar te liken of te delen, maak je zichtbaar welke onderwerpen jij belangrijk vindt. Besef jij je dat je zo via social media al (onbewust) bouwt aan je eigen imago? En als je het aandurft, schrijf dan zelf ook eens een artikel op LinkedIn.

WAT PAST BIJ JOU?

Niet iedereen is even comfortabel met netwerken of zichzelf profileren. Of dat nou het traditionele kopje koffie is of het schrijven van een artikel of blog, het zijn vaak de extraverte mensen die dit makkelijk doen. Denk je ‘mij niet gezien’ en vind je zelfs een like geven al spannend? Bouw het dan langzaam op. Begin met ontdekken wat je aanspreekt en vorm dan je mening over waar jij van wilt zijn en hoe je dat gaat uitdragen op een manier die bij jou past. Hoe je het ook doet, het gaat er allereerst om dat je scherp krijgt waar jij van wil zijn. 

NIEUWSGIERIG? BOEK HET WEBINAR ZICHTBAAR OP AFSTAND

Heb jij een groep waarvoor je denkt dat dit interessant is? Neem dan contact op voor een online inspiratie sessie waarin ik nog dieper in ga op dit onderwerp. Wil je individueel ontdekken waar jij voor staat? Hoe je antwoord vindt op de relevante vragen om te ontdekken wat jouw talenten en drijfveren zijn en hoe je die zichtbaar kunt maken op een manier die voor jou klopt? Boek dan een persoonlijke Boost sessie.

2 reacties

Interessant artikel! Wij zijn met onze afdeling een koffie roulette gestart. Elke maand wordt je aan iemand gekoppeld om samen virtueel koffie te drinken, zodat je ook wat vaker mensen spreekt waar je niet actief mee samenwerkt.

Reacties zijn gesloten.