De ‘E’ van Energie

De ‘E’ van Energie

Energie is een steeds meer gehoorde term in organisaties. Meestal gaat het dan over onderwerpen als vitaliteit, wellbeing, gezondheid van medewerkers of duurzame inzetbaarheid. Maar wat als energie echt als smeerolie van de organisatie gezien wordt. Energie is immers de drijvende kracht van de mensen in de organisatie. Ga jij met energie naar je werk? Waar krijg je energie van? Wat zou het jou, jouw team en de organisatie waar jij werkt opleveren als je vooral de dingen doet waar jij energie van krijgt?

De minder leuke taken horen er ook bij.

Hoe vaak horen we niet dat de minder leuke taken er nou eenmaal bij horen. Maar wat als we die laten doen door mensen die dát juist het leukste vinden wat er is? Steeds meer organisaties hebben de mens en zijn talent als uitgangspunt, maar hoeveel organisaties richten het werk echt in op basis van waar mensen energie van krijgen. Vaak is dat waar mensen goed in zijn, ook waar ze gedrevenheid op voelen. Denk eens aan wat dat kan opleveren?

KANSEN

Juist door nieuwe manieren van organiseren zijn er veel mogelijkheden om echt op basis van energie het werk te verdelen. Voor zelforganiserende of agile teams is het al meer gemeengoed om teamleden in te zetten op waar ze goed in zijn en taken flexibel te verdelen. Traditionele functiebeschrijvingen met uitwerkingen tot op taakniveau zijn dan niet meer nodig. Maar wat als je wel vanuit die taken gaat denken en die door mensen laat doen die daar energie op hebben? Dan ontstaat er een heel andere manier van denken over energie: managen vanuit energie en momentum.

HOBBYISME

Ik hoor het mensen denken. Alleen maar de dingen doen die je leuk vindt, dat is niet realistisch, dan krijg je hobbyisme. Uiteraard. Je moet de randvoorwaarden scheppen die ervoor zorgen dat deze manier van organiseren bijdraagt aan de gezamenlijke doelen. Als die helder zijn, als een organisatie een duidelijke bedoeling heeft, dan is het voor mensen vaak logisch hoe ze daar aan kunnen bijdragen.

HOE ZIET DAT ER UIT?

De E van Energie is één van de letters uit de BREAK aanpak voor doorbraakdenken in organisaties. Mensen die zich druk maken om hoe dingen anders kunnen vanuit passie en energie, komen met ideeën voor verbetering. Vaak verdwijnen die ideeën op een grote stapel omdat de persoon in kwestie zelf niet de positie heeft om hierover te beslissen. Maar wat als deze persoon wel aan de slag kan met het idee, omdat hij of zij er energie op heeft zitten? Hoe kan het idee bijdragen aan het grotere geheel? Hoe creëer je momentum en voedingsbodem om ergens beweging in te brengen? Daar gaat het boek ‘Give me a BREAK over’. 

ORGANISEREN VANUIT ENERGIE EN MOMENTUM

Ik denk dat wanneer organisaties meer gaan organiseren vanuit energie en momentum, zij veel meer gebruik maken van de collectieve kracht van de mensen die er werken. Energie gaat dan niet alleen over waar de individuele energie naartoe stroomt, maar ook waar teams en afdelingen zich voor willen inzetten. Momentum gaat over kansen die zich aandienen in de omgeving van de organisatie. De collectieve intelligente van de organisatie om momentum te kunnen pakken wanneer zich kansen aandienen zegt iets over de wendbaarheid, het aanpassingsvermogen. Daarvoor moeten organisaties naar buiten toe gericht kunnen zijn, begrijpen dat ze onderdeel van een groter ecosysteem zijn. Uiteindelijk maken de mensen die er werken samen het succes van die collectieve kracht. Door hen te laten werken vanuit hun persoonlijk energie komen zij makkelijker in de modus om ook kansen te pakken die zich aandienen.

Waar zit jouw E van energie? Waar sta jij voor en waar ga jij voor? Ontdek het tijdens een eenmalige boostsessie of een coachingstraject. Kijk voor meer informatie in het menu onder Coaching.

Wil je jouw organisatie inspireren op meer innovatiekracht door te denken vanuit energie en momentum? Neem contact op voor de mogelijkheden.

1 reactie

Energie en momentum (wanneer je kansen ziet) geeft medewerkers en teams vleugels! Mijn E van energie en momentum zit niet in een organisatie. Ik #ben’r voor ouderen in de buurt die eenzaamheid moeilijk vinden. Hen vrolijk of blij maken geeft mij energie!

Reacties zijn gesloten.